Υπό την απειλή της μη λειτουργίας τα δημόσια σχολεία του Δήμου Αρριανών

Υπό την απειλή της μη λειτουργίας τα δημόσια σχολεία του Δήμου Αρριανών

Αρ. Πρωτ. 20673/27.07.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Έντονο προβληματισμό και πολλαπλά ερωτηματικά δημιουργούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρριανών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη συνεδρίαση της 1η Ιουνίου 2011, να μην προχωρήσει στις συγχωνεύσεις και συγκροτήσεις διοικητικών συμβουλίων για τις σχολικές επιτροπές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρά τα όσα προβλέπονται από το Ν. 3582/2010.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το ζήτημα αφορά αποκλειστικά τις σχολικές επιτροπές των δημόσιων ελληνόφωνων σχολικών μονάδων και πιο συγκεκριμένα τα δημόσια ελληνόφωνα νηπιαγωγεία των πομακικών οικισμών Κύμης και Άνω Βυρσίνης και το δημόσιο γυμνάσιο της Οργάνης, το οποίο είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το Δήμο Αρριανών.

Η συγχώνευση και συγκρότηση των σχολικών επιτροπών - που φέρουν όλες τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση πιστώσεων και κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων - δεν προχωρά με το πρόσχημα ότι το πρόγραμμα των ελληνόφωνων δημόσιων σχολείων δεν είναι δίγλωσσο, δηλαδή της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας.

Εάν όντως δεν προχωρήσει η συγχώνευση και η συγκρότηση των επιτροπών, το πλήγμα θα είναι μεγάλο για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον των δημόσιων ελληνόφωνων σχολείων, αλλά και το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών της περιοχής ανεξαρτήτως καταγωγής και μειονότητας στην οποία ανήκουν. Με την προώθηση των παραπάνω αποφάσεων εν έτει 2011, παιδιά στην ελληνική επικράτεια αποκλείονται από το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες που δεν θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται το αρμόδιο Υπουργείο:

- Αληθεύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μη συγχώνευση και συγκρότηση των σχολικών επιτροπών των ελληνόφωνων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του δήμου Αρριανών και αν ναι είναι ενήμερο το αρμόδιο υπουργείο για την επιλεκτική μη εφαρμογή του νόμου;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο υπουργείο, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να συνεχιστεί η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των ελληνόφωνων δημόσιων σχολείων στον Δήμο Αρριανών;

Απάντηση Υπουργείου